В днешната публикация празнуваме някои от най-великите женски изобретения, променили света, както

...
В днешната публикация празнуваме някои от най-великите женски изобретения, променили света, както
Коментари Харесай

Блестящи умове: женските изобретения, които промениха света

В днешната обява честваме някои от най-великите женски изобретения, трансформирали света, както и невероятните дами, които са ги сътворили.

В миналото не се е очаквало от жените да способстват за по-сложни и следени от мъже области като технологии, просвета и бизнес. Въпреки това през годините доста дами са потвърдили и не престават да потвърждават на останалия свят, че също могат да се повдигнат и да изпъкнат в тези области, от време на време по по-забележителни способи от мъжете.
 Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света  Жените, които трансформираха хода на историята и света
Някои от тези планове на изобретения, основани от дами, представляват по-практични решения, които в последна сметка водят до смяна в ежедневието на хората.



За разлика от тях, други пък са разтърсващ технологичен прогрес, който другояче би бил неосъществим без изобретателността, постоянството, упоритата работа и от време на време даже жертвите на техните основатели. 

Всъщност описът със забележителни женски изобретения е толкоз дълъг (това може единствено да ни радва), че в днешната публикация ще отделим внимание единствено на част от тях. Очаквайте продължението на тази тематика в идващите седмици на уеб страницата ни. 

 жена деца аероплан iStock

Ауспухът на самолетния двигател 

Ел Дорадо Джоунс, известна с прякора си Желязната жена, е била собственичка на металообработваща фабрика, в която били наети единствено дами над 40 години. Въпреки че в никакъв случай не е получила финансиране за произвеждане, тя получава заслугата за това, че е откривател на ауспуха на самолетния мотор през 1917 година Този шумозаглушител може да понижи шума без никакъв резултат върху мощността. Той също по този начин е разказан като първият сполучлив шумозаглушител за самолетни мотори. Ауспухът на Джоунс включва серия от дребни въртящи се колела, които забавят прекосяването на отработените газове, без да основават нежелано назад налягане върху мотора. За страдание, Джоунс била скандално известна със своята самонадеяност, сила и общо съмнение към противоположния пол. Това неуважение попречило на финансовия триумф на избретението ѝ.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Аквариумът

Ако имате аквариум вкъщи, където обичате да гледате цветните си риби, може да желаете да изразите своята признателност на госпожа Жан Вилпреу-Пауър, френски натуралист. През 1832 година тя се пробва да потвърди, че избран тип октопод не взема изхвърлените черупки на други организми, а че може да направи черупка самичък. За да следи вярно октопода за нескончаем интервал от време и по едно и също време с това да учи морския живот като цяло, на нея ѝ хрумва идеята да изобрети стъкления аквариум.

 бира Istock

Бирата

Бихте ли повярвали, че обичаната на мъжете бира е основана от дами в Шумер и Месопотамия преди съвсем седем хиляди години? Само на дамите е било позволено да пият бира и да ръководят пивоварни в продължение на епохи. Те били и единствените, които можели да ръководят таверни или да варят напитката заради отличните си умения. Също по този начин в доста антични общества се счита, че бирата е подарък на богиня, а не на божество от мъжки пол.

Продължете да четете в галерията ни, с цел да научите кои са останалите изобретения:
 Най-великите изобретения, основани от дами (Част 1)  Най-великите изобретения, основани от дами (Част 1)  Най-великите изобретения, основани от дами (Част 1)  Най-великите изобретения, основани от дами (Част 1)
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР